Ekmek, doyurucu özelliği olması ile her türlü yemek ile tercih edilen bir besin olabiliyor. Ekmeklerin daha taze ve sağlıklı bir biçimde korunması güç bir durum olabilir. Tüketilen ekmeklerin yanlışsız bir biçimde korunmaması durumunda büyük bir tehlike ortaya çıkıyor. Daha uzun müddet kalmaları ve sağlıklı olmaları için ekmekleri saklama formuna dikkat edilmeli. Tükettiğiniz ekmekleri sağlıklı ve hakikat bir formda saklamak ister misiniz? İşte ekmekleri hakikat saklama yöntemi…
Ülkede en çok tüketilen besin olan ekmekler, en çok israf edilen besinler listesinin de başında yer alıyor. Ekmek tasarrufu yapmak ismine yenmeyen ekmeklerin sonraki günler için nasıl saklanacağı konusunda kimi püf noktalarını bilmeniz gerekiyor. Pekala ekmeklerin bayatlayıp küflenmemesi için hangi adımlar izlenmeli?
Ekmeklerin bayatlamaması için neler yapılmalı?
– Gereksiniminiz olan kadar ekmek alın. Her vakit arta kalan ekmeklerin bayatlayacağını unutmayın.
– Ekmeğin kuruyup bayatlamasına neden olmamak için sakladığınız yerin açık alan olmamasına dikkat edin ve ağzını kesinlikle kapalı tutun.
– Ekmeğin kabuğunu koparıp yemeniz çabuk bayatlamasına neden olabilir. Ekmek sıcakken kabuğunu koparmayın.
– Ekmeği dilimleyerek tüketirseniz bayatlamasına mahzur olduğunuz kadar tazeliğini de korursunuz.
– Ekmeğin bayatlamaması için sakladığınız yere bir ölçü tuz serpin. Bu da ekmeklerin bayatlamasına mani olacaktır.
Ekmeklerin küflenmemesi için neler yapılmalı?
– Ekmeğin tazeliğini muhafazası için ekmekleri poşetleyerek buzlukta saklayın. Yemekten 45 dakika evvel ekmekleri buzluktan çıkartın. Biraz olağan hale gelen ekmekleri ısıtırsanız kullanıma hazır olurlar.
– Ekmekleri nemli ortamda saklarsanız küflenirler. Bu yüzden kuru ortamda saklamaya dikkat edin.
– Sepet içerisinde ekmekleri saklıyorsanız o sepetin içini az ölçüde sirke katılmış bezle silebilirsiniz.
Ekmekler nasıl saklanmalı?
Ekmeklerin ömrünün uzatılması ve tazeliğinin gitmemesi için buzdolabında saklanmasının yanlış olduğu belirtiliyor. Uzmanlara nazaran, bu davranış molekülleri kristalize ederek daha sıhhatsiz bir durumun ortaya çıkmasını sağlıyor.
Ekmekler bu türlü daha çabuk bozuluyor
Ekmeğin dolapta saklanmasıyla kristalize olan moleküllerin ekmeğin yapısını bozduğunu söz ediliyor. Ekmek bu türlü saklandığında yapısında bulunan su molekülleri azalıyor ve bu biçimde sırf karbonhidrat alımı yapılıyor. Karbonhidrattan oluşan bir ekmeğin daha süratli bir formda bayatladığı görülüyor. Ekmeklerin mutfak tezgahlarında da hava şartlarına bağlı olarak 3 güne kadar bozulmadan kalabildikleri görülüyor.